Ugradnja

Elastilon® sa svojim snažnim prianjanjem i ujednačenim pritiskom, predstavlja podlogu za parket koja je idealna za podno grijanje, zato što se daske postavljene preko podnog grijanja mogu širiti i skupljati bez ukazivanja spojeva.

  • Elastilon je idealno rješenje za probleme skupljanja i širenja parketa
  • Hermetički zaptiva donju stranu parketa (nema izbočina)
  • Sprječava prašenje (nema zagađenja vazduha u kući)
  • Brzo i lako postavljanje
  • Elastilon metoda je 50 do 70% brža od konvencionalnih metoda
  • Nema skrivenog zakucavanja u vaš drveni pod (što se otkrije nakon renoviranja)
  • Omogućava izuzetno tiho i udobno hodanje po podu, (bez šuma)
  • Dozvoljeno u stanovima (djelotvorno smanjuje kontaktnu buku)
  • Ujednačen pritisak duž daske omogućava čvrstoću spojeva

Ugradnja Lijepljenjem se koristi za parket od punog drveta debljine 21mm kao i za gotovi parket Drveni pod se pričvršćuje za betonsku podlogu pomoću ljepila koje se nanosi zarezanom špahtlom. Ova metoda ugrađivanja se može koristiti ispod nivoa zemlje kao i na svim drugim nivoima doma odnosno prostorije u kojoj se ugrađuje.

Napomena: Ukoliko pri ugradnji poda ne poštujete preporuke proizvođača za vrstu lijepka i veličinu špahtle, možete izgubiti pravo na garanciju koji proizvođač daje
Xylon preporučuje Elastilon metodu ugradnje zbog njene pouzdanosti, jednostavnosti i mogućnosti da se ugradnja obavi brže nego što je slučaj sa svim ostalim metodama ugradnje podnih obloga.

Parket od punog drveta i gotovi parket koji se Prikucava se instalira tako što se elementi uklapaju žlijebovima i pričvršćavaju za plutanu ili drvenu podlogu (podloga je neobrađeni pod preko kojeg se polaže podna obloga) pomoću eksera ili heftanjem.

Ova metoda ugradnje se obično ne koristi ispod nivoa (Nivo je ona površina na kojoj se susreće površina zemlje sa temeljem građevine), jer je podloga obično betonska. Imajte na umu da se, bez obzira na metodu ugradnje, parketi debljine 21mm ne ugrađuju ispod nivoa.

Daske se pričvršćuju za podlogu pomoću manualnog ili pneumatskog čekića. Ivica čekića se prislanja uz istureni rub za uklapanje daske i potom se klip udari čekićem. Ovim se dvije daske uklapaju a ekser od 5 cm prolazi kroz istureni rub žlijeba i zabija u podlogu.


Xylon preporučuje Elastilon metodu ugradnje gdje god je to izvedivo.

Početna

 

Kompanija

Proizvodi

Hrast

Sa završnom obradom

Uljeni

Lakirani

Četkani

Antique

Trešnja

Trešnja parket

Bukva

Bukov parket

Ostale vrste parketa

Prateći elementi

Tehničke informacije

Ugradnja

Kontakt

Distribuciona mreža

 

Okruženje

 

Budućnost